icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Nieuws 07/12/2022

Testautomatiseren bij Eurotransplant

QoppoConsult

Vorig jaar begon expert Jerry Schrikenberg aan een interessante opdracht bij Eurotransplant. Deze Europese non-profitorganisatie matcht mensen die een orgaan nodig hebben met mensen die een orgaan doneren. Een bijzondere opdracht waar Jerry over vertelt.

Eurotransplant verzorgt donormatches door heel Europa. Hoe gaat dat in z’n werk?

“Klopt. Eurotransplant is een netwerk wat de toewijzing van donororganen in Oostenrijk, België, Kroatië, Duitsland, Hongarije, Luxemburg, Nederland en Slovenië verbindt. Het zorgt ervoor dat de personen die doneren, goed worden gematcht met mensen die een orgaan nodig hebben – de recipiënten.

En bij het doneren en transplanteren van organen is het natuurlijk cruciaal dat de match perfect is. Daarom worden er belangrijke gegevens van de recipiënten geregistreerd in het systeem. Dat zijn zaken zoals je bloedgroep, je antigenen en hoe urgent jouw situatie is.

Al deze gegevens komen in een database, en hier wordt een berekening op losgelaten. Hieruit blijkt hoe hoog je op de lijst komt te staan. Zodra er een orgaan beschikbaar komt, wordt er gekeken wie het orgaan het hardst nodig heeft, en met wie het orgaan het beste matcht.

Het is belangrijk dat dit snel gaat. Als er een orgaan beschikbaar komt, heb je maar een paar uur om deze te transporteren en transplanteren. Het is dan ook belangrijk dat de ingevoerde gegevens perfect kloppen met wat er nodig is voor een match.”

In deze video van Eurotransplant zie je hoe dat matchen precies in z’n werk gaat.

En wat is jouw rol bij Eurotransplant?

“Ik zorg dat de belangrijkste processen die met recipiënten te maken hebben, geautomatiseerd zijn. Ik test de kant van de recipiënten. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de antigenen. Sommige antigenen worden door het lichaam geaccepteerd, maar andere niet. Als een orgaan antigenen heeft die niet geaccepteerd worden door een lichaam, is het geen goede match. Het invoeren van geaccepteerde en niet geaccepteerde antigenen moet goed gaan en is aan regels gebonden. Zo kun je een antigeen bijvoorbeeld niet als toegestaan en niet toegestaan opvoeren.

Naast antigenen hebben recipiënten ook een urgentie. Iemand kan heel ziek zijn en dan een hoge urgentie (HU) krijgen of iemand kan door bijvoorbeeld het oplopen van een griep of corona niet-transplantabel (NT) zijn op dat moment. Deze statusovergangen zijn ook gebonden aan regels en moeten goed getest worden.

Dat doe ik geautomatiseerd via end-to-end testen. Vanaf het opvoeren van de ontvanger tot het transplanteren van het orgaan. Momenteel wordt het nieuwe systeem al een paar maanden gebruikt in de praktijk en voeren wij nog altijd verbeteringen en toevoegingen door.

Ik besteed mijn volledige tijd aan automatiseren en test nauwelijks handmatig. Ik zit nu zes jaar in het testvak en automatiseerders zijn enorm populair. Veel opdrachtgevers willen automatiseren, maar daar is vaak geen tijd voor. Meestal is het idee om te beginnen met handmatig testen, en als er tijd is kan het automatiseren opgezet worden. Maar eigenlijk is hier uiteindelijk nooit tijd voor. Het werkt blijft altijd komen, want er wordt continu doorontwikkeld.”

Het geeft veel voldoening als je uren- of dagenlang je hersens kraakt over een probleem en het dan op weet te lossen.
Jerry Schrikenberg / IT Test Talents

Waarom doen ze bij Eurotransplant dan wel aan testautomatiseren?

“Omdat ze bij Eurotransplant hebben begrepen dat automatisering belangrijk is, om de kwaliteit van het product te waarborgen. Als je een klein product hebt, zou je bij elke update alles handmatig kunnen testen.

Maar bij Eurotransplant heb ik ruim vijfhonderd testgevallen die elke nacht getest worden. Zo sprak ik deze week met een ontwikkelaar die veiligheidsaanpassingen had doorgevoerd. Dat zou geen impact moeten hebben op hoe alles werkt, maar ik kan het nooit in één dag testen. Dankzij het automatiseren weet ik in minder dan een uur wat de stand is.

Het gaat uiteindelijk dus om het waarborgen van de kwaliteit. En omdat dit om mensenlevens gaat, is een fout geen optie.”

En wat vind je zo leuk aan deze opdracht?

“Die pure techniek, het programmeren, vind ik heel interessant. Ik had al ervaring met Java en Selenium en wilde graag meer de techniek in. Bij mijn vorige opdrachten kreeg ik die kans niet altijd. Nu mag ik het de hele dag doen. Het geeft veel voldoening als je uren- of dagenlang je hersens kraakt over een probleem en het dan op weet te lossen. Of wanneer je de hoeveelheid code kunt reduceren of complexiteit van de code weet te versimpelen. Dat doet het hem voor mij. Daarnaast is het natuurlijk bijzonder dat het een maatschappelijk belang heeft en tastbaar is. Dat geeft mijn werk zeker iets extra’s.”

Overzicht nieuws

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!