icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Qoppoconsult
Blog 24/05/2022

Wat is beter: korte projecten of lang blijven hangen?

Qoppo

Wat is beter voor je carrière: allemaal korte projecten doen of juist jarenlang bij dezelfde opdrachtgever blijven? Beide niet, zegt Arjo Miedema, Executive Business Manager bij QoppoConsult. De ideale opdrachtduur ligt volgens hem meestal ergens tussen de drie en vijf jaar. “Het gaat uiteindelijk om de juiste balans tussen verschillende factoren.”

In de IT-consultancywereld is het een veel gevoerde discussie: hoe lang kun je als IT-expert het beste blijven werken bij dezelfde opdrachtgever? Zijn de projecten op een CV allemaal binnen een half jaar al afgelopen? Dan zullen mogelijke nieuwe opdrachtgevers zich afvragen welke redenen daar achter schuilgaan. Kan de kandidaat nergens aarden? Laat de uitvoering of het kennisniveau te wensen over? Vragen ontstaan ook wanneer een expert steeds járen op dezelfde plek blijft hangen. Dus wat is nou de ideale projectduur, de beste middenweg?

Afname leercurve

Executive Business Manager Arjo Miedema van QoppoConsult hanteert een vuistregel. “Meestal zie ik dat bij onze experts de leercurve begint af te nemen na drie tot vijf jaar op hetzelfde project. De gemiddelde expert kent de organisatie tegen die tijd door en door en beheerst de benodigde technieken. Het werk begint routine te worden. Inwerken is kostbaar en routinematig werken betekent efficiënt werken, dus de meeste opdrachtgevers vinden het wel prettig als de expert zo lang mogelijk blijft hangen.”

Aandringen op verlenging

Dat laatste geldt in het bijzonder voor de opdrachtgevers van QoppoConsult, dat IT-testers aanbiedt. “Onze experts werken op het snijvlak van business en IT. Om hun werk goed te kunnen doen moeten ze eerst de business rondom de opdracht doorgronden, een tijdrovend proces. Na een paar jaar is onze expert daarom goud waarde voor zo’n opdrachtgever. In de meeste gevallen is het dan ook de opdrachtgever die aandringt op verlenging van het contract.”

Lekker comfortabel

Hoewel Arjo de belangen van opdrachtgevers goed begrijpt, is hij toch van mening dat het beter is om na drie tot vijf jaar naar ander werk uit te gaan kijken. In de eerste plaats is dit in het belang van de expert zelf. “Bij experts die op een opdracht zitten, doet na drie tot vijf jaar gemak vaak z’n intrede”, legt hij uit. “Dat kan lekker comfortabel voelen, maar de interim odracht duurt niet voor eeuwig. De vraag is: ben je nog up-to-date als je na zes of acht jaar de arbeidsmarkt weer op moet? Heb je voldoende kennis van nieuwe technologieën en in hoeverre kun je je nog aanpassen aan een andere werkomgeving?”

Kijken in andere keuken

En zelfs al is het antwoord op beide voorgaande vragen ‘ja’, dan is het volgens Arjo nog maar zeer de vraag of potentiële nieuwe opdrachtgevers dat ook zo zien, of dat ze toch eerder het beeld van de vastgeroeste IT’er voor zich zien. “De ontwikkelingen in de IT gaan razendsnel en bijblijven is een must. Ik denk daarom dat het voor de carrière van een midlancer goed is om niet te lang te wachten met het kijken in een andere keuken.”  Een andere reden om regelmatig over te stappen naar een andere opdracht is het uurtarief. “Het tarief tussentijds verhogen bij dezelfde opdrachtgever is in de praktijk lastig. Bij een overstap is die kans een stuk groter.”

Binding houden

Maar het is niet alleen de expert die belang heeft bij een goed gebalanceerde opdrachtduur. Ook vanuit het consultancybedrijf bezien is het beter om niet te lang te blijven plakken. “Wij vinden het bij QoppoConsult belangrijk dat onze midlancers binding houden met ons team. Wanneer een expert lang bij dezelfde opdrachtgever blijft werken, zie je dat deze persoon steeds meer onderdeel gaat uitmaken van die organisatie en op een gegeven moment alleen op papier in dienst is bij QoppoConsult. Wij kijken in de eerste plaats naar de belangen van onze midlancers, hun welzijn staat altijd voorop. Maar het behouden van teambinding is voor ons wel een extra reden om de opdrachtduur binnen de perken te houden.”

Balans vinden

Overigens is de genoemde drie tot vijf jaar niet in beton gegoten, benadrukt Arjo. “Uiteindelijk gaat het om het vinden van de balans tussen verschillende factoren en dat is maatwerk. Denk aan inhoud, tarieven en niet te vergeten de mate van werkplezier die iemand ervaart. Sommige type experts gedijen beter in een omgeving die langer hetzelfde blijft. Als het uurtarief netjes meestijgt, het project voor diegene nog de nodige inhoudelijke uitdagingen biedt en hij of zij het werk nog altijd met veel plezier doet, dan is die drie tot vijf jaar niet heilig. Maar uiteindelijk zullen we wel altijd het gesprek met diegene blijven aangaan en de vraag stellen of consultancy wel bij hem of haar past. Als je graag zó lang op dezelfde plek blijft, kun je wellicht beter een vast dienstverband aangaan. Een geboren expert blijft graag in beweging.”

Overzicht blogs

QoppoConsult: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze Qoppanen!