icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Qoppoconsult
Blog 25/06/2020

Waarom jouw meeste gedachten niet kloppen

qoppo

Je hoort het veel in het nieuws de laatste tijd: veel mensen zijn somber. Ze vinden zichzelf niet goed genoeg, denken dat ze geen loonsverhoging verdienen of gunnen zichzelf geen leukere baan/opdracht, want welke opdrachtgever zit er nou weer op hen te wachten? Maar is dat nodig? Paul van den Berg vertelt je hoe je deze gedachten kunt omdenken!

The Work

Mensen zijn zo somber omdat ze hun eigen gedachten geloven. Mensen geloven dat er niemand op hen zit te wachten, mensen geloven dat ze niet goed genoeg zijn. Maar wie zegt dat die gedachten kloppen? Misschien zijn die gedachten wel helemaal niet waar en geloof je het verhaal wat je jezelf vertelt. Zolang je jezelf die gedachten maar blijft vertellen ga je dat uiteindelijk geloven.

Byron Katie was 10 jaar lang ernstig depressief en bereikte ‘rock bottom’. Na het bereiken hiervan kreeg ze een levens veranderend inzicht. Ze zag dat ze depressief was omdat ze haar negatieve gedachten geloofde. Na dit realisatiemoment ontwikkelde ze een methode genaamd ‘The Work’.

Met deze methode kun je onderzoeken of je gedachten wel kloppen. Het is helemaal niet perse waar dat je niets waard bent, dat je baas je niet mag, dat er niemand op je zit te wachten. Op het moment dat je dit kunt onderzoeken en dus niet zomaar je eigen gedachten gelooft, dan ben je vrij.

Wie zegt dat jouw gedachtes de waarheid zijn?
Paul van den Berg / Qoppoconsult

Een voorbeeld

Ik neem je graag mee in Katie's methode. Hij is heel simpel en gaat als volgt. Stel, je belemmerende overtuiging is:

‘Ik heb geen recht op loonsverhoging want ik ben niet goed genoeg.’ Dan stel je jezelf volgens The Work de volgende 4 vragen.

Vraag 1: Is dat waar?

Ja

Vraag 2: Weet je 100% zeker dat dat waar is?

Nee…

Vraag 3: Wat doet het met je wanneer die gedachte klopt?

Ik word onzeker, voel me somber en trek me terug.

Vraag 4: Wie zou je zijn als die gedachte niet klopt?

Hierdoor heb ik meer zelfvertrouwen, ik ben positiever en ben meer uitgesproken. Hierdoor durf ik mijn baas te vragen om loonsverhoging want ik ben wel goed genoeg!

Nu jij!

Welke negatieve gedachte vertel jij jezelf? Denk hier eens goed over na. Welke belemmerende overtuiging ervaar je bijvoorbeeld op werkgebied? Heb je hem gevonden?

Beantwoord dan de 4 vragen. De eerste 2 mag je alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoorden.

Vraag 1: Is het waar?

Vraag 2: Kun je met 100% zekerheid zeggen dat het waar is?

Vraag 3: Wat doet het met je wanneer die gedachte klopt? Welke emoties ervaar je?

Vraag 4: Wie zou je zijn als die gedachte niet klopt?

Denk je nog steeds dat je niet goed genoeg bent? Of weet je nu dat die gedachte bullshit is? En wat doet het met je nu je weet dat die gedachten bullshit is?

Meer informatie over The Work kun je vinden op https://thework.com/sites/nederlands/

Overzicht blogs

QoppoConsult: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze Qoppanen!