icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Qoppoconsult
Blog 13/09/2022

Hoe QoppoConsult het sollicitatiegesprek een nieuwe draai gaf

QoppoConsult

Bij QoppoConsult hebben we zo onze eigen ideeën over hoe je een gezonde, fijne, en eerlijke organisatie neerzet. Dat zie je bijvoorbeeld terug in onze manier van werken – het midlance-model – en onze gezellige bijeenkomsten. Maar onze eigenzinnige manier van doen begint al bij het eerste contact met nieuwe collega’s. De invulling die QoppoConsult aan het sollicitatiegesprek geeft, is uniek. Business Manager Keta Maria Teka vertelt alles over Qoppo’s sollicitatiegesprek 2.0.

QoppoConsult
Keta Maria Teka /
Business Manager

De ultieme ‘candidate journey’ bij QoppoConsult

Bij QoppoConsult hebben we een bijzondere organisatiecultuur. Voor Keta Maria is het belangrijk dat een nieuwe collega al vooraf kan proeven van deze cultuur. “Dat begint dus al op de manier hoe ik mensen benader: luchtig en informeel. Het sollicitatiegesprek is een belangrijke volgende stap. Recruiters focussen zich tijdens de candidate-journey (de sollicitantenreis van een kandidaat) gewoonlijk op het binnenhalen van zoveel mogelijk gesprekken en het overhalen van de sollicitant. Alles gebeurt vanuit het oogpunt van de recruiter.”

“Het draait bij ons echter niet om de recruiter of de organisatie, maar om de sollicitant. Deze staat bij ons centraal. Waarom? Omdat wij echt om onze collega’s geven. We willen dat je gelukkig bent bij ons en je kunt ontplooien. Dus wat zoek je in een nieuwe werkgever? Past hetgeen dat wat bieden bij de ambitie van de sollicitant? Waar wil je naartoe groeien en welk groeipad kunnen wij je aanbieden vanuit QoppoConsult? Bij QoppoConsult eindigt de candidate-journey daarom pas als iemand met pensioen gaat.”

Ik verwachtte zo’n kantoorsetting en een standaard sollicitatiegesprek. Maar vanaf seconde één was mijn hele script de deur uit
Frank IJdema / Expert bij QoppoConsult

Van kruisverhoor naar een ontspannen gesprek

En hoe zien we dat terug in het sollicitatiegesprek? Keta Maria: “We houden onze gesprekken op een enorme loungebank in onze inspiratieruimte. We zitten daar ontspannen met een kopje koffie, thee of fris. We zijn altijd met z’n tweeën. Zijn de andere Business Managers in de buurt? Dan komen die ook altijd even binnenvallen om kennis te maken.”

“De eerste tien minuten zitten de sollicitanten vaak nog in een zakelijke setting, klaar voor een pitch of een kruisverhoor over hun werkverleden. En als we ze vragen of ze iets over zichzelf willen vertellen, beginnen ze vaak over hun cv. Logisch, want dat is waar het normaal om draait. Maar als wij een sollicitant uitnodigen, is het omdat we al weten dat ze de juiste papieren hebben. We nemen tijdens het gesprek dan ook geen cv mee, want die hebben we al doorgenomen. De insteek is hiermee al anders. Bij QoppoConsult gaan we voor een gezellig en boeiend gesprek.”

Waar hebben jullie het wel dan over? “We stellen vragen over hun hobby’s, gezinssituatie, en wat ze doen in hun vrije tijd. Het zijn allemaal vragen om erachter te komen wie de kandidaat is en of de sollicitant gelukkig wordt van QoppoConsult. Wij zijn bijvoorbeeld geen formele, corporate organisatie. Als je daar naar op zoek bent, dan is QoppoConsult niets voor jou. Maar als een sollicitant blij wordt van mensen helpen, graag de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen, dan weten we dat wij dat kunnen bieden.”

We stellen geen standaardvragen. En een cv zegt iets over wat je hebt gedaan, maar niet waar je naartoe wilt gaan
Keta Maria Teka / Business Manager

Tijdens en na het gesprek: transparantie en een snelle reactie

“Tijdens het gesprek vertellen we de sollicitanten over onze organisatiecultuur, wat we verwachten, en over het type expert dat gelukkig wordt van QoppoConsult. Ook vinden we het heel belangrijk om transparant te zijn. Ons verhaal klopt, en de praktijk komt overeen met wat we zeggen. We leggen duidelijk uit wat het midlance-model is, en vertellen hoe het verdienmodel voor ons werkt. Zo weten mensen waar ze ja op zeggen.”

“Als iemand bij ons op gesprek is geweest, kijken we eigenlijk meteen of alle Business Managers het stukje Qoppaan voelen. Als we het daarover eens zijn, weet de kandidaat dat eigenlijk meteen. Soms is er nog een tweede gesprek, of nemen we iets langer de tijd. Maar er zit veel snelheid in het proces. Over het algemeen weten sollicitanten binnen 24 uur waar ze aan toe zijn.”

En dat wordt goed ontvangen! Heb jij de juiste ervaring en ook zin in zo’n gezellig sollicitatiegesprek? Mail Keta Maria of bel haar op 06 - 106 349 51. Ben je nog niet zeker of midlancen iets voor jou is? Doe dan de test:

DOE DE TEST
QoppoConsult
Keta Maria Teka /
Business Manager

QoppoConsult: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze Qoppanen!