icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Blog 10/10/2019

CO2-compensatie credits

Claar

Inmiddels alweer een maand compenseert IT Test Talents de volledige zakelijke CO2-uitstoot van alle experts. Zoals je wellicht al gemerkt hebt zijn we daar rete trots op! We vertelden al waarom we dit belangrijk vinden en hoe we de berekening maakten. Daarbij hebben we ook al eens kort genoemd dat er een verschil is tussen bomen planten en specifieke CO2-compensatie. In deze blog leg ik daar graag wat meer over uit.

Bomen planten is hot

Steeds meer organisaties zijn er mee bezig: bomen planten voor het milieu. Terwijl de bossen in het Amazone gebied afbranden, planten we hier boompjes die tot je knie komen ter compensatie. Alle beetjes helpen, maar het duurt wel een tijd, voor die nieuwe boompjes ook daadwerkelijk voor significante CO2-opname zorgen. Welke keuzes heb je dan, als je je CO2-uitstoot als bedrijf wilt compenseren?

Bomen planten vs CO2-compenseren

Toen we met IT Test Talents onze uitstoot wilden gaan compenseren, kwamen we er al snel achter dat er geen harde maat CO2-opname is voor een boom die je in Nederland plant. Dat is ook niet zo gek, want de ene boom is de andere niet en tijdens de groei van dat kleine boompje kan er nog van alles gebeuren. Daar komt nog bij, dat schaduw, wind, algemeen klimaat, nabijheid van andere planten, enzovoort, zorgt voor verschillen in groei én CO2-opname. En wat dacht je van boomkap, hoe zorg je ervoor dat die boom niet gekapt wordt, zodra hij genoeg hout oplevert (en dus net lekkere volumes CO2 aan het opnemen is)? Sec een boom planten spreekt dus tot de verbeelding en leent zich voor mooie plaatjes of zelfs evenementen. Daarnaast neemt elke boom natuurlijk CO2 op, maar hoeveel je nu precies compenseert… wij wilden glashard kunnen zeggen dat we onze uitstoot compenseren, dus dit was geen optie voor ons.

Duurzame bosprojecten

Gelukkig is er wel een andere oplossing, want wil je exact compenseren wat je denkt uit te stoten, dan ga je naar CO2-compensatie door middel van credits. Er zijn diverse duurzame bosprojecten waar dat gemakkelijk kan, zoals ook het project waar wij compenseren via Trees for All, het Kibale National Park in Oeganda. Dit project is gericht op de lange termijn. Naast het planten van bomen, wordt dus ook vastgelegd dat deze niet voor hout gekapt mogen worden, wordt het gebied beschermd en wordt lokale bevolking opgeleid om het bos te onderhouden en beschermen. In de beschutting van de bomen groeien daarnaast ook diverse andere planten en dieren, wat zorgt voor meer biodiversiteit, een gezonder bos en dus meer CO2-opname. Dat een bijeffect van deze bossen is dat er meer chimpansees leven, die weer wat CO2 uitademen, accepteren we graag!

Credits

Maar hoe zit het dan met onze specifieke compensatie? In Kibale National Park wordt gekeken hoeveel ton CO2 een hectare bos opneemt en dit wordt vertaald naar credits. Dat gebeurt uiteraard door een onafhankelijke controleur die zich aan strenge certificeringsstandaarden houdt. De credits zijn daarna éénmalig te koop, waarmee wij onze eigen uitstoot compenseren. Daarna kunnen ze natuurlijk niet nog eens verkocht worden, want die compensatie werkt maar één keer.

Wil je meer weten over hoe IT Test Talents impact maakt op de wereld om haar heen? Of wil je hier ook mee aan de slag? Laat het ons weten en wie weet inspireren we elkaar!

overzicht blogs

De cijfers achter CO2-compensatie

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!