icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Qoppoconsult
Blog 07/11/2019

2 vragen die je leven gemakkelijker maken

Schoenen

Een vriend van me heeft zich helemaal gevonden in het woord van god. Vol nieuwsgierigheid ga ik hierover met hem in gesprek om beter te begrijpen waarom hij (zoals hij het omschrijft) soldaat van god is geworden. De gesprekken zijn zeer interessant, totdat ik hem vertel hoe ik de wereld zie en wat voor waarheid bij mij resoneert. Direct begeef ik mij volgens hem op ‘gevaarlijk terrein’. Alles wat ik doe omschrijft hij als occult en hij zegt (ondanks dat hij daar veel moeite mee heeft) dat ik naar de hel ga. Dit ervaar ik als erg lastig. Ik hoopte op een begripvol dialoog, maar hij toont nul begrip voor mijn verhaal.

Maak je niet druk

Veel mensen maken zich druk over van alles en nog wat, zoals ik in het bovenstaande voorbeeld. Negen van de tien keer is dat totaal niet nodig. Wanneer je dat wel doet ervaar je vaak onnodig stress, boosheid, onmacht of misschien krijg je er zelfs hoofdpijn van of slaap je slecht.

Maar misschien is dit niet nodig! Wanneer je je ergens druk over maakt, stel je jezelf direct de volgende vragen.

Is het echt belangrijk?

Heb je er invloed op?

Pas als je beide vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan weet je dat je ermee aan de slag kan en anders is er geen probleem.

Nu ga ik beide vragen toepassen op het probleem dat ik ervaar in het gesprek tussen mij en mijn goede vriend.

Is dit echt belangrijk?

Ja. Ik vind het echt belangrijk dat mensen een dialoog kunnen voeren over elkaars waarheid of elkaars ideeën zonder het direct af te wijzen.

Heb ik er invloed op?

Nee, totaal niet. In zijn wereld is alles wat niet in die wereld past occult/duivels en iedereen die zich er buiten begeeft gaat naar de hel. Hoe belangrijk ik het ook vind dat mensen wederzijds begrip kunnen tonen, is het helaas in dit geval onmogelijk. Daarom ga ik dat ook niet meer proberen te bereiken. Ik heb er totaal geen invloed op.

Daarmee zeg ik niet dat het probleem weg is. We hebben besloten om dit onderwerp niet meer te bespreken. Af en toe heb ik nog wel eens terugval en maak ik me er weer druk om maar dan kan ik het ook weer snel relativeren met deze twee zeer eenvoudige vragen.

Dan een voorbeeld waarbij ik beide vragen met ja heb kunnen beantwoorden.

Altijd wanneer mijn kinderen thuiskomen smijten ze hun jassen en schoenen op de grond en rennen ze de woonkamer in. Soms irriteert me dat want ik heb liever dat ze op zijn minst hun schoenen in de schoenenkast leggen. De kapstok kunnen ze niet bij dus daar kunnen ze niets aan doen. Negen van de tien keer vergeten ze dat. Het irriteert me dan dat ik dat iedere dag moet vragen, wat de thuiskomst nooit een leuk tafereel maakt. Waarom kunnen ze nou hun schoenen niet gewoon in schoenenkast leggen? ?!#@% kleine moeite en ik vind het fijn.

Is dit echt belangrijk?

Ja, ik vind het belangrijk dat er opgeruimd wordt in huis, want als je het niet doet wordt het een bende. In mijn hoofd is het al druk genoeg dus het is prettig voor me als het huis dan in ieder geval opgeruimd/rustig is.

Heb ik er invloed op?

Nee, want ik kan het blijven vragen maar ze doen het toch niet. De schoenen gaan er ook niet vanzelf in. Toch heb ik er wel invloed op want ik kan het natuurlijk ook gewoon zelf doen.

Hiermee heb ik het probleem opgelost. Ik heb 5 seconden extra werk bij het thuiskomen en geen stress/gezeik meer. Heerlijk, klaar!

overzicht blogs

QoppoConsult: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze Qoppanen!